Despre imobiliare

Aspectele de care e bine să ții cont când alegi zona pentru imobilul pe care îl cumperi

Adamescu IleanaAdamescu Ileana7 mar. 2022
Aspectele de care e bine să ții cont când alegi zona pentru imobilul pe care îl cumperi

În ultimii ani, importanța zonei în care este situat un imobil a devenit un factor important în alegerea unei noi locuințe de către un cumpărător. Unii aleg zona având în vedere factorul emoțional (poate au copilărit în cartierul respectiv), alții aleg zona în funcție de distanța față de locul de muncă sau școala copilului.

Care ar fi aspectele pe care trebuie să le ai în vedere când alegi zona în care vrei să cumperi un imobil?

Prețul locuințelor din acea zonă. Acesta variază, în mod clar, în funcție de zonă, indiferent de localitatea unde vrei să achiziționezi o locuință. Cu cât zona este mai bună, cu atât prețul va fi mai mare.

Distanța față de locul de muncă. E destul de importantă distanța față de punctele tale de interes zilnice, nimeni nu vrea să piardă jumătate din viață în drum spre școală, serviciu, sala de sport, cursurile de pian ale copilului sau grădinița acestuia. Tocmai de aceea este eficient să alegi zona în funcție de locațiile înspre care te deplasezi în mod regulat.

Accesul la mijloacele de transport. Chiar dacă ai mașină, nu uita că va veni o vreme când cel mic va avea un program diferit de al tău și va fi nevoit să se deplaseze cu vreun mijloc de transport în comun spre școală sau sala de antrenament. Tocmai de aceea și accesul la mijloacele de transport în comun este un factor demn de luat în seamă.

Facilitățile zonei. În alegerea zonei în care vei locui, ar trebui să te gândești și la „facilitățile” oferite de aceasta. Apropierea de magazine, centre comerciale constituie un aspect important mai ales în orașele mari. La fel de importantă este și apropierea de farmacii, policlinici sau spitale, dar și de spațiile verzi și parcuri, mai ales dacă ai o familie sau te gândești la întemeierea uneia.

Siguranța. Gradul de siguranță oferit de cartierul în care vrei să te muți este, de asemenea, un factor important, mai ales dacă ai copii. În general, zonele percepute ca având cel mai scăzut grad de siguranță sunt și cele în care se găsesc cele mai ieftine locuințe, în vreme ce, la polul opus, cartierele bine cotate se bucură și de o senzație de securitate sporită. Pentru a te edifica asupra acestui aspect, este recomandat să stai de vorbă chiar cu persoane care locuiesc în acea zonă, ele sunt cele mai îndreptățite să îți ofere detalii concrete cu privire la siguranța zonei.

Centru sau periferie? Dacă alegi o zonă centrală, trebuie să ajustezi bugetul pentru că, așa cum am subliniat deja, locuințele situate în zona centrală sunt mai scumpe decât celelalte. Chiar dacă sunt situate la periferie, locuințele au și ele avantajele lor. Zona e mai liniștită și poți avea mai mult spațiu de locuit decât în centru. Zonele periferice sunt preferate de familiile care au copii, mai ales datorită acestor două aspecte.

Indiferent ce alegere faci, e important să cântărești bine toate aspectele de mai sus. Cere ajutorul unui consilier imobiliar, îți va ușura munca și vei economisi timp.