• Acasa
  • Blog
  • Despre imobiliare
  • Tranzacțiile imobiliare de pe piața rezidențială au crescut cu 65% în 2021, față de anul precedent
Despre imobiliare

Tranzacțiile imobiliare de pe piața rezidențială au crescut cu 65% în 2021, față de anul precedent

Tranzacțiile imobiliare de pe piața rezidențială au crescut cu 65% în 2021, față de anul precedent

Potrivit unui raport întocmit de Banca Națională a României în luna decembrie a anului 2021 arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020, numărul de tranzacții de pe piața imobilizară rezidențială a crescut cu 65%.

Specialiștii BNR explică faptul că această creștere a fost determinată atât de cerere, cât și de ofertă. „În ceea ce privește cererea, modificarea comportamentului de economisire și muncă pe perioada pandemiei (reducerea timpului petrecut la locul de muncă), nivelul redus al dobânzilor la credite, așteptările privind creșterea în perioada următoare a prețurilor rezidențiale, în condițiile anunțării modificării pragului de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achizițiile de imobile, au susținut deciziile populației de cumpărare a unei locuințe”, se arată în raport.

În 2021 și constructorii s-au adaptat cerințelor pieței. Numărul locuințelor finalizate în 2021 a crescut cu 15% față de 2020, în timp ce indicele activității de construcții a crescut cu 18 la sută în aceeași perioadă. Dacă luăm în calcul numărul de autorizații de construcții emise în ultimele luni în România, respectiv cu 14% mai multe în trimestrul al III-lea din 2021 față de 2020, tragem concluzia că și pe parte de construcții, piața imobiliară își va păstra trendul ascendent.

În ciuda nesiguranțelor economice care au venit la pachet cu pandemia, numărul românilor care și-au achiziționat o locuință nouă în 2021 a continuat să crească.

Potrivit BNR, două treimi din valoarea totală a creditelor acordate populației sunt reprezentante de împrumuturile imobiliare. În decembrie 2021 valoarea totală împrumutată de populație (pentru achiziționarea de locuințe) s-a ridicat la suma totală la 107 miliarde de lei. Specialiștii BNR arată în raportul privind situația financiară a României că cifrele actuale privind împrumuturile realizate de populație nu sunt la un nivel care să stârnească îngrijorări.