Despre imobiliare

Ghidul vânzătorului: cum alegi agentul imobiliar cel mai potrivit pentru tine?

Adamescu IleanaAdamescu Ileana7 mar. 2022
Ghidul vânzătorului: cum alegi agentul imobiliar cel mai potrivit pentru tine?

O dată ce ai făcut primul pas și te-ai decis că vrei să apelezi la serviciile unui agent imobiliar pentru a-ți vinde proprietatea, apare următoarea dilemă: cum alegi cel mai potrivit agent imobiliar pentru tine, care să îți fie parterer pe drumul pe care îl ai de parcurs? Sigur, valoarea comisionului perceput de acesta este un factor important, însă, nu mai puțin importante sunt și experiența agentului și calitatea serviciilor oferite de el.

Agentul imobiliar potrivit trebuie să fie capabil să facă o analiză a prețului pe care tu îl ceri pentru imobilul pe care vrei să îl vinzi și, făcând o comparație între media și extremele pieței, îți poate sugera o ajustare potrivită.

De asemenea, acesta ar trebui să te poată ajuta să construiești un anunț de vânzare atrăgător pentru potențialii cumpărători, asigurându-se ulterior că va promova anunțul tău astfel încât acesta să aibă o vizibilitate cât mai mare.

Agentul imobiliar este cel care trebuie să te ajute să programezi vizionările și, în timpul acestora, dacă are experiența necesară și este priceput, va putea scoate în evidență pentru potențialii cumpărători, punctele forte ale imobilului.

Acum, că am stabilit ce poate face un agent imobiliar potrivit pentru tine, apare următoarea dilemă: cum îl găsești? Cea mai la îndemână modalitate este să faci asta prin intermediul rudelor, prietenilor și/ sau cunoștințelor care au tranzacționat, de curând, un imobil. Oamenii din jurul tău care au apelat la serviciile unui agent imobiliar sunt cea mai bună sursă pentru tine deoarece îți pot împărtăși din experiența proprie.

Care sunt întrebările care te ajută să cunoști mai bine un agent imobiliar?

1. Care este cel mai bun preț pe care consideri că îl pot obține pentru imobilul pe care vreau să îl vând și în cât timp consideri că aș putea încheia tranzacția?

Agentul imobiliar cu experiență va fi foarte sigur pe el când îți va oferi răspunsul privitor la prețurile zonei și când îți va face recomandări pentru ajustarea prețului în funcție de punctele forte sau punctele slabe ale imobilului.

2. Crezi că este nevoie să fac anumite modificări în imobil pentru a facilita vânzarea lui?

Iarăși experiența lui ar trebui să își spună cuvântul pentru că ar trebui să fie capabil să îți facă niște recomandări în ceea ce privește amenajarea locuinței care vor grăbi procesul de vânzare și care nu vor fi prea costisitoare.

3. Câți ani de experiență ai în acest domeniu și câte locuințe ai în portofoliu, în această zonă?

Este important să știi de câți ani face acest lucru și, de asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că dacă are prea multe locuințe în zona respectivă, s-ar putea ca timpul alocat pentru a-ți găsi un cumpărător să fie mai limitat. Ori, interesul tău este să vinzi cât mai repede imobilul.

4. Care este cea mai eficientă modalitate de a te contacta?

Află care este cea mai potrivită modalitate de a intra în contact cu el ori de câte ori ai nevoie și, totodată, este important să știi cât este de disponibil.

5. Poți să îmi explici care sunt etapele procesului de vânzare?

Agentul imobiliar are datoria să îți explice, pas cu pas și pe înțelesul tău, care sunt toți pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a definitiva o tranzacție imobiliară, de la redactarea anunțului de vânzare până la semnarea contractului de vânzare – cumpărare în fața notarului.

6. Care este comisionul tău?

Este important de știut care este valoarea comisionului perceput pentru că te va ajuta să estimezi cât mai excat costurile tranzacției. Pe lângă valoarea comisionului, ai în vedere care sunt clauzele contractului pe care îl vei încheia pentru prestarea de servicii imobiliare; află ce obligații contractuale ai și tu, dar și el.

Dacă la finalul discuției ai sentimentul că agentul imobiliar va depune toate eforturile necesare pentru a te ajuta să găsești cât mai repede un cumpărător și să vinzi cât mai avantajos locuința, înseamnă că l-ai găsit pe cel potrivit.