Despre imobiliare

Cum stabilești bugetul pe care îți permiți să îl aloci achiziționării unei locuințe noi?

Adamescu IleanaAdamescu Ileana7 mar. 2022
Cum stabilești bugetul pe care îți permiți să îl aloci achiziționării unei locuințe noi?

Când te decizi să cumperi o locuință nouă, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Nu e chiar așa de simplu ca atunci când cumperi o pereche nouă de șosete. E nevoie să depui puțin mai mult efort, nu de alta dar o locuință costă considerabil mai mult decât o pereche de șosete. Unde mai pui că ține mai mult. Poate chiar o viață.

Cred că cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este bugetul alocat acestei achiziții. Pentru că, în funcție de el, vei mai putea lua în calcul și alți factori. Tocmai de aceea, avem câteva sfaturi pentru stabilirea corectă a unui buget necesar achiziționării unei locuințe:

Fii realist! Există o veche zicală românească, foarte adevărată: ”Întinde-te atât cât îți e plapuma!” Este un principiu excelent de sănătate financiară, tocmai bun de aplicat atât în viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește investițiile importante. Fă o analiză riguroasă a situației tale financiare și stabilește exact ce sumă de bani îți poți permite, cu adevărat, pentru cumpărarea unei locuințe.

Raportează-te la veniturile de azi, nu la cele de mâine! Când stabilești suma pe care o poți aloca unei astfel de investiții este important să iei în calcul veniturile pe care le câștigi în prezent, nu te poți baza pe viitoarele măriri de salariu. Poate ești tânăr, iar ascensiunea financiară reprezintă un lucru extrem de probabil să ți se întâmple, însă nu te baza pe asta. Crizele financiare apar peste noapte și te lovesc mai ceva decât un uragan. Tocmai de aceea este recomandat să fii precaut.

Ia în calcul și cheltuielile suplimentare! Cumpărarea unei locuințe noi presupune mai multe costuri decât prețul imobilului în sine. Pe lângă rata lunară, avansul și taxele notariale, nu uita că mai ai nevoie de bani pentru renovare, amenajare și reparații, iar toate astea cresc considerabil suma finală pe care ajungi să o investești.

Nu uita să construiești și scenariile negative! Nimeni nu își dorește să pună răul în față, însă este un mod de gândire foarte eficient, pe principiul ”Paza bună trece primejdia rea!”. Mai bine ești pregătit pentru o eventuală situație în care unul dintre voi, plătitorii de rate, rămâneți fără salariu, o anumită perioadă de timp. Pentru a nu ajunge în imposibilitate de plată, un principiu de respectat ar fi ca un singur salariu la nivel de familie să fie suficient atât pentru plata ratei, cât și pentru asigurarea nevoilor minime de existență (hrană și utilități)

Ia în calcul și apariția unui nou membru al familiei! Cu atât mai mult când ești tânăr și doar ce ți-ai întemeiat o familie, situația ta financiară poate fi „dată peste cap” oricând de un eveniment mai mult sau mai puțin prevăzut cum este nașterea unui copil. Acesta este un motiv în plus pentru a fi atent ca rata la casă să nu întindă la maximum capacitatea ta de plată; aceasta ar trebui să-ți permită, dimpotrivă, să pui deoparte o sumă de bani în fiecare lună.