Your search results

Vinzi pe cont propriu sau soliciți serviciile unui consultant imobiliar? Cum iei decizia potrivită pentru tine?

Posted by Adamescu Ileana on iulie 18, 2021
| 0

Prima dilemă după ce ai decis că e momentul să vinzi o proprietate este dacă faci asta de unul singur sau apelezi la serviciile unui specialist.

Încă există mulți proprietari care sunt reticenți în a solicita ajutorul unei agenții imobiliare, dar este bine să te informezi asupra avantajelor pe care le ai atunci când ceri ajutorul unui consultant imobiliar, înainte de a lua o decizie finală.

Intermediere sau reprezentare exclusivă?

Dacă te-ai decis să colaborezi cu o agenție imobiliară, este bine de știut că aceasta îți poate oferi două tipuri de servicii: fie va intermedia vânzarea (caz în care poți apela la serviciile mai multor agenții) fie va putea să se ocupe de vânzarea imobilului tău în exclusivitate.

Intermedierea este cea comună modalitate, mulți agenți putându-se ocupa de promovarea locuinței tale. La final, cel care încheie tranzacția încasează și comisionul din vânzare. Agenții care lucrează prin intermediere au în portofoliul zeci de locuințe pentru care încearcă să găsească un cumpărător. Dezavantajul ar putea fi că, fiind vorba despre un număr mare de proprietăți, cel mai probabil timpul dedicat imobilului tău va fi destul de limitat.

Reprezentarea exclusivă este mult mai avantajoasă pentru proprietar, pentru că agentul imobiliar are în portofoliu mai puține locuințe de care se ocupă exclusiv, deci mai mult timp pentru tine. Prin reprezentarea exclusivă doar o singură agenție are voie să se ocupe de vânzare imobilului tău. Agențiile care oferă reprezentare exclusivă oferă pachete care includ planuri de marketing personalizat, diverse modalități de promovare a proprietății, negociază termenii tranzacției și îți oferă asistență permanentă.

Când te ocupi singur de vânzarea proprietății tale nu mai ești nevoit să plătești comisionul agentului, dar nici nu ești la curent cu piața locală, nu poți fi un negociator bun pentru că ești legat emoțional de proprietatea pe care o vinzi și este posibil să nu deții toate informațiile necesare pentru a obține cel mai bun preț pentru proprietatea pe care o vinzi. De asemenea, din cauza locului de muncă și a altor obligații pe care le ai în viața de zi cu zi, probabil că nu vei disponibilitatea de a răspunde oricând la telefon potențialilor clienți pentru a le da lămuriri, iar dacă nu o faci riști să îi pierzi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi vizibilă

  • Căutare avansată

    30 EUR până la 500,000 EUR

    Mai multe opțiuni

Compară proprietăți